Dans en vergeet, baad in het zweet. Laat je onderdompelen in een bitterzoete cocktail van energieke, melancholische en positieve muziek! Reino is een driekoppige pop-rock band gevestigd in Haarlem. Met twee multi-taskende frontmannen en een geweldige drummer is Reino niet alleen een goeie band om naar te luisteren, maar ook een spektakel om naar te kijken. De band laat zich beïnvloeden door acts als LCD Soundsystem, The Wombats en Twenty One Pilots. De jongens gieten popsongs in een rauw jasje en gooien daar een vleugje elektronica doorheen.

Maar hoe is de band eigenlijk begonnen?

 
 
IMG_7277_Fotorbw.jpg
 

Reino is opgericht in 2016 door Erik Reino van Schoonhoven. Nadat hij in diverse bands alleen de gitaar bespeelde, besloot hij zijn eigen nummers te gaan schrijven en ook te zingen. Samen met twee andere songwriters schreef hij op het nummer “Looking For Something”. Voor Erik was dit een openbaring, omdat hij nooit had gedacht dat hij ook kon zingen. Al snel vormde er een band rondom de songwriter. Voor een jaar trad Erik met zijn 6 koppige band op een aantal plekken op, maar hij kon het overzicht binnen zo’n grote band niet helemaal houden. Nadat een aantal leden van de band niet meer verder wilden gaan met de band, was de kogel door de kerk. Erik besloot het helemaal om te gooien en wilde een band met een trio formatie. Alleen de bassist Thomas Rikkers bleef meedoen aan het project, en met de nieuwe drummer Sven van der Meer begon het soloproject eigenlijk te transformeren in een band…

Omdat Reino voorheen eigenlijk werd gezien als solo-project van Erik, wordt dit moment (september 2017) eigenlijk pas echt het begin van de band beschouwd. Thomas Rikkers op Bas en backing vocalen, Sven van der Meer op drums, en Erik op gitaar, synthesizers, en zang. Gelijk vanaf dat moment werd er gewerkt aan de eerste single “Carousel”. De clip is zowaar bijna te zien als een korte film, en gaat net als het nummer over acceptatie en jezelf een “oppepper” geven. 

Omdat de 3 jongens elkaar hebben ontmoet in Haarlem, konden ze veel met elkaar afspreken en hebben ze in hun eerste jaar toegewerkt naar een spetterende eindpresentatie. Ook hebben ze zich goed kunnen voorbereiden op het opnemen van hun 5 beste nummers op een eerste EP. Het hele jaar door hebben ze meters kunnen maken door veel te spelen en nieuwe muziek te schrijven! Gelijk na de single van Carousel hebben ze een eerste try-out gedaan met de nieuwe formatie in het Patronaat Café in Haarlem. Dit was een groot succes en de band bleef doorgaan met het schrijven van nieuw materiaal. De bassist, Thomas Rikkers, ontwikkelde ook een passie voor het schrijven van nummers met eigen teksten, en wilde ook gaan zingen. En toen had Reino ineens 2 frontmannen in plaats van 1. Aan het einde van hun studie gaven ze een te gek concert in de kleine zaal van het Patronaat.

In de tussentijd werd de band opgepakt door producer Stijn Donders, die het eerste optreden van de band had gezien in het Patronaat Café. Vanaf het begin heeft Stijn een stabiele band opgebouwd met de band, en is inmiddels een goeie vriend geworden van de jongens. In oktober 2018 was het dan eindelijk zover. Een jaar nadat de band was begonnen, konden ze dan eindelijk de studio in om hun eerste EP op te nemen. Een jaar lang tientallen nummers geschreven, en continue maar blijven schrappen en verbeteren. Begin 2019 zal de EP dan eindelijk uitkomen. Reino kijkt erg uit naar de toekomst!